Het einde van een tijdperk. (nou ja bijna dan)
Door: Switchboy op: 2014-04-08, 6309 views
Vandaag is de laatste update ronde voor Windows XP geweest. Dit betekend dat na meer dan twaalf jaar een einde komt aan dit besturingssysteem. Dit terwijl het nog op miljoenen PC’s wereldwijd geïnstalleerd staat.
Op Windows 7 na is Windows XP nog het meest gebruikte OS wereldwijd. Het OS had vorige maand nog een marktaandeel van 27,69%. Meer dan een kwart van de internet gebruikers is na deze week dus kwetsbaar voor iedere nieuwe exploit die er in het OS gevonden wordt. Een aardige prooi voor wachtende kwaadwillende. Een prooi die na vandaag dus zonder een goede verdediging zit.
Sowieso zijn de machines die echt geen Windows Vista, 7 of 8 aankunnen meer dan 7 jaar oud en dus allang economisch afgeschreven. Na vandaag is er echt geen geldig excuus meer deze machines niet te vervangen, als je gegevens en privacy je lief zijn tenminste.
Wat betekende Windows XP voor gamers?
Windows XP was de eerste keer dat er serieus gegamed werd op Windows NT. NT 4.0 had maar magere Direct X support. Met als hoogste Direct X versie 3.0a. In Windows 2000 zat support voor direct X 7. Maar als serieus game platform heeft dat OS zich nooit ontwikkeld, omdat dit OS nog echt gericht was op de zakelijke markt. Windows XP was de eerste versie in de NT familie die zowel op de consumenten markt als op de zakelijke markt gericht was.
Hierdoor was het ook het eerste OS in de NT familie die door gamers werd gebruikt. Windows XP kwam oorspronkelijk met DirectX 8.1, dezelfde versie van direct X die ook in de Xbox werd gebruikt. Een jaar later kwam de update naar DirectX 9 waarmee het shader model 2.0 werd geïntroduceerd. Hierdoor konden spellen gebruik maken van langere shader progamma’s waardoor tal van nieuwe effecten snel door de GPU berekend konden worden. Deze functionaliteit kwam nooit beschikbaar voor Windows 9x waardoor XP al snel een vereiste was om de mooiste graphics te krijgen of om überhaupt het spel te kunnen spelen.
Windows XP was in plaats van op DOS op de NT kernel gebaseerd, hierdoor was het een stuk stabieler dan zijn voorgangers. Wat tot gevolg had dat gebruikers minder blauwe schermen tegen kwamen. En het besturingssysteem beter omging met systeem met systeembronnen. Zo hoefde je je bijvoorbeeld geen zorgen meer te maken om het IRQ nummer wat aan je geluidskaart toegekend werd.
Het was niet alleen maar verbetering. Doordat Windows XP gebaseerd was op de NT kernel, werkte sommige oudere DOS applicaties niet meer (helemaal). Dit had ook gevolgen voor oude spellen. Die werkte vaak niet goed op Windows XP. Later is dit dankzij applicaties zoals DosBOX toch nog goed gekomen.
Ook oudere hardware werd niet meer ondersteund omdat er geen dirvers voor NT waren. Dit probleem trof ook veel oudere joysticks en gamepads. Met veel pijn en moeite lukte het uiteindelijk meestal wel om (soms dan maar zonder force feedback) je apparaat weer te laten werken. Dit was toen lang niet zo’n groot probleem als bij de release van Windows Vista. Hier was namelijk besloten om de gameport niet langer te ondersteunen. Waardoor alle gameport gamepads joysticks en stuurtjes plotsklaps nutteloos waren geworden.
Niet helemaal einde verhaal
Bepaalde versies van het besturingssysteem blijven nog een tijdje support houden. Dit gaat dan om versies die in embedded apparaten draaien zoals bijvoorbeeld kassa’s, pinautomaten en machines. De afschrijving op deze apparaten is veel langer dan op een normale computer en ze komen meestal met aparte onderhoud contracten. Windows XP Embedded blijft support houden tot 12-01-2016 en
Windows Embedded POSReady 2009 zelfs tot 09-04-2019! Dus er zit nog vijf jaar rek in het leven van XP.
Is het daarna dan echt gedaan?
Niet per sé. Het zou kunnen dat een grote organisatie besluit een eigen onderhoudscontract met Microsoft af te sluiten. Dit heeft de Nederlandse overheid bijvoorbeeld gedaan. Dit wordt over het algemeen wel gezien als slecht bestuur omdat het op de langere termijn gewoon goedkoper is alle oude systemen te vervangen voor iets nieuws. Bedrijf kritische software die niet in Windows 7 of 8 draait is toch nodig aan vervanging toe. Als het echt niet anders kan kun je dit eventueel nog in een virtuele omgeving aanbieden. Als je maar wel zorgt dat die virtuele omgeving niet in contact komt met het internet. Op die manier kan XP nog wel even mee en sterft het misschien pas over een hele lange tijd echt uit. Er zijn immers nog steeds bedrijven die bedrijf kritische software nog in een DOS omgeving draaien.
Volgende en vorige item:
Titanfall heeft de port naar de 360 goed overleefd
Aanbevolen systeem eisen Watch_Dogs, kan jij hem optimaal spelen?
0 reacties