Gamesdust
usr.mnu
zoeken

Home
Nieuws
Reviews
Previews
Columns
Walkthroughs
English
Forum

Login

Registreer

CorsixTH remake van Theme Hospital

Door: Switchboy op: 2014-03-11, 6643 views

Platform

Intro


Oude spellen zijn erg leuk, maar meestal is het een heel gedoe om ze op modern hardware nog aan de praat te krijgen. Gelukkig krijgen oude klassiekers nu een kans op een tweede leven. En dat allemaal dankzij de community. In onze remake serie zullen we iedere keer een andere fan made remake aan de tand voelen. De grote vraag daarbij is: Moet ik het origineel spelen of is het beter om de remake te pakken voor de leukste ervaring? Deze keer is het de beurt aan Theme Hospital de klassieker van Bullfrog.Theme Hospital


In Theme Hospital is het de bedoeling dat je een ziekenhuis uit de grond stampt en zorgt dat alles goed loopt. Aan het begin van het spel begin je in een leeg ziekenhuis, aan jou de taak om dit zo efficiënt mogelijk in te richten en te zorgen voor personeel. En dat allemaal zonder failliet te gaan! Als snel verschijnt de ene na de andere patient met de meest uiteenlopende ziekte beelden. Zoals bijvoorbeeld bloated head syndrome, een aandoening met een grappige maar zeer pijnlijke zwelling van het hoofd. De behandeling? Het hoofd lek prikken en opnieuw oppompen in de zogenaamde “inflation room”. Het spel heeft een flinke dosis merkwaardige humor en kan het je met speciale emergencies soms erg moeilijk maken. Een echt management spel dus, een genre waarvan we jammer genoeg steeds minder horen. Dit alles zorgt voor een uitdagend en verslavend spelletje, maar kun je het nog spelen?

Incompatibiliteit?


Het originele spel is te installeren op een Windows 8 machine. En het spel speelt na installatie prima, alles werkt. Het spel draait op de vaste resolutie van 640*480 hierdoor ziet het er op een moderne computer nogal erg blokkerig uit. En door de 16:10 monitor die op mijn computer aangesloten is wordt alles ook nog eens uitgerekt. Grafisch heeft het originele spel dus de tand des tijds niet helemaal goed doorstaan.

Open source


Hierom is het team achter CorsixTH begonnen met een opensource versie van de game engine van Theme Hospital. Met als doel het originele spel na te maken. En wel op zo’n manier dat het leuk te spelen is op een moderne computer.

Is het net als het oude spel?


Het eerste verschil valt al bijna direct na het opstarten op. Er is een modern menu wat gebruikt maakt van de native resolutie van je monitor! Verder is het menu wel helemaal in Theme Hospital stijl opgebouwd. De bekende Theme Hospital muziek schalt ondertussen uit de speakers. En je voelt de nostalgie al opborrelen.Eenmaal ingame merk je (afhankelijk van je resolutie) dat je een stuk meer overzicht hebt op de spelwereld en dat alles er een stuk scherper uitziet. Dat komt omdat het spel nu op de native resolutie van je monitor draait en alle sprites hun originele grote hebben gehouden waardoor alles nu kleiner lijkt. Het nieuwe perspectief zorgt ervoor dat je wat verder van de gamewereld afstaat, maar wel meer overzicht hebt. En het doet niets af aan de immersie die je ervaart als je het spel speelt. Je kan nu tevens in en uitzoomen, waarbij de sprites natuurlijk wel iets minder scherp worden bij het inzoomen. De sprites worden op geen moment echt blokkerig vanwege de filtering die bij het zoomen toegepast wordt.Het tweede in het oog springende verschil zijn de management tabs die vroeger fullscreen waren. Deze openen nu als window over de speelwereld in. Een handige oplossing want hierdoor hebben ze alle originele elementen uit het spel één op één kunnen kopiëren waardoor het echt aanvoelt als het origineel. Ook de rest van de interface hebben ze met rust gelaten en werkt precies hetzelfde als het originele spel met hier en daar wat tweaks. Zo kan je de onderste balk nu van links naar rechts bewegen.Als je de originele gamefiles gebruikt dan heb je standaard de originele MIDI muziek tijdens het spelen. Erg leuk voor het echte nostalgische gevoel. Als echter de vier MIDI melodietjes die de hele tijd rouleren je op de zenuwen beginnen te werken kan je er ook voor kiezen om in plaats hiervan je favoriete mp3tjes in het spel af te laten spelen.

Waar kan ik het downloaden en hoe installeer ik het?


De nieuwe game engine is te downloaden op de GitHub project site van CorsixTH. Om het spel te kunnen spelen heb je verder of de originele Theme Hospital CD nodig, of de gamefiles uit de Theme Hospital demo of de open source game files (deze zijn echter nog vol op in ontwikkeling).
Voor deze guide gebruik ik de standaard installatie van Theme Hosptial. Tijdens de installatie van CorsixTH wordt ik gevraagd waar deze installatie staat. Na het juiste pad ingegeven te hebben gaat de installatie verder en kan ik meteen spelen. En dankzij de originele gamefiles heb ik de complete ervaring met alle originele cutscènes.Moet ik het origineel of de remake spelen?


Onze voorkeur gaat hierbij zeker naar CorsixTH. De remake is erg goed gelukt en de verbeterde grafische kwaliteit zorgt ervoor dat je bijna vergeet dat je een oud spel aan het spelen bent! Terwijl toch het originele gevoel opgeroepen wordt. En dat is toch waar je naar op zoek bent als je dit spel voor de nostalgie wilt spelen. Is het spel ook leuk voor nieuwe spelers? Ja, er zit in de remake een uitgebreide tutorial mode. Dus ook voor mensen die nog nooit van het spel gehoord hebben is dit een leuke titel in de management game genre om eens uit te proberen.

Review score van 75 van de 100

Volgende en vorige item:
PC Citadel Studios gaat multiplayer RPGs op PC maken
ALG Omzet Nederlandse gamemarkt keldert

1 reacties

Reacties:

Geplaatst op: 1-01-1970: 1:00 door: Yurena Kalshoven

Yurena Kalshoven's avatarMoet ik zo snel mogelijk uitproberen!


Reageer

Je reageert nu als (uitloggen).

Over ons :: Contact :: Adverteren :: Review scores :: Privacy policy :: Disclaimer