Gamesdust
usr.mnu
zoeken

Home
Nieuws
Reviews
Previews
Columns
Walkthroughs
English
Forum

Login

Registreer

Battlefield: Bad Company 2

Door: Switchboy op: 2010-03-28, 6955 views

PlatformSinds Battlefield 1942 heeft DICE de standaard gezet qua oorlogsimulatie spellen. En hoewel dit spel geen echte vervolg is van Battlefield 2, maar van de spinoff Battlefield: Bad Company. Wekt dit spel nog wel de vraag op: Is DICE nog steeds toonaangevend in deze niche?


Zoals gezegd is BC2 geen vervolg op de echte PC game Battlefield 2. Maar is dit een vervolg op het console spel Bad Company. Waarom is dit onderscheid belangrijk? Ten eerste zijn de maps en het aantal spelers een stukje kleiner dan in Battlefield 2. En zijn ze wat meer lineair opgezet. Ook ontbreken in dit spel net als in Bad Company de fighter planes. De vraag is natuurlijk niet of deze veranderingen de gameplay erg veranderd hebben. Dat is namelijk sowieso het geval. Nee de vraag is eerder of deze veranderingen een positief effect hebben. En nadat ik in het begin er sceptisch tegenover stond heeft een tijdje spelen mij overtuigd.

De actie is een stuk intenser en meer geconcentreerd op chockepoints. Hierdoor is ook de reistijd totdat je een vijand tegenkomt een stuk korter. Hierdoor zijn er minder saaie momenten dat je alleen maar van A naar B aan het lopen/rijden/vliegen bent. Zoals ik al zei hebben een hoop maps echte chockepoints waar de actie zich rond afspeelt. Maar gelukkig DICE heeft nog net voldoende ruimte gelaten om alsnog de vijand te flanken en te verrassen. Waardoor de gameplay online echt zeer dynamisch en verrassend blijft.


Destruction 2.0
De mogelijkheid om alles met de vloer gelijk te maken is een frisse kijk op het hele genre. Hierdoor kan je op het ene moment nog ergens veilig op zolder zitten te snipen, terwijl het volgende moment het hele gebouw om je heen in elkaar stort en je onder het puin bedolven raakt. Het is telkens de vraag of de cover die je gebruikt er een aantal seconden later nog zal zijn. Dit voegt een groot tactisch element toe.

Stel je bent een punt aan het verdedigen. Tegenover dit punt zijn huisjes waar, als de vijand deze huisjes in handen krijgt, ze een zeer goede uitvals basis hebben om je het leven zuur te maken. Nu sta je voor de keus. Ga ik zelf de huisjes bezetten. En loop ik het risico om overrompeld te worden. Of blijf ik als een compacte squad bij elkaar aan één kant van de weg en blaas ik de huisjes aan de overkant gewoon op. De tweede optie zorgt ervoor dat de vijand minder cover heeft en het dus moeilijker heeft om je succesvol aan te vallen.


Op dezelfde manier kun je ook met een zwaar voertuig door een bosrijk gebied rijden, waardoor je alle bomen stuk maakt. Gevolg? Een grotere line of sight. Het slagveld veranderd dus, net als in het echt, voortdurend om je heen. Waardoor je een stuk flexibeler moet zijn in welke strategie je gebruikt om je doel te gebruiken. Je kan zelfs als aanvallende partij gebruik maken van Destruction 2.0 om je objectives te halen in rush mode. Je kan er gewoon simpelweg voor kiezen om het gebouw op te blazen waar het objective zich in bevind. Erg handig om op het laatste moment een verliezende slag toch nog naar jouw hand om te zetten.

Samenwerking
Samenwerking is altijd een zeer belangrijke pilaar geweest van Battlefield. En ook in deze game is het zeer belangrijk. Bij Modern Warfare 2 veilig in een hoekje zitten campen om je kill/death ratio zo hoog mogelijk te houden en langzaam voldoende kills te stacken dat je een ronde wint.

In Battlefield zal je met een team die deze egoïstische tactiek toepast altijd verliezen. Het is hier juist de bedoeling dat je samenwerkt en van tijd tot tijd risico neemt om een doel te halen. Als je team een aantal goed werkende squads heeft, die goed gebalanceerd zijn met de verschillende kits die je tot je beschikking hebt, dan heb je de ronde al bijna gewonnen. Tenzij de vijand ook goed samenwerkt. Dan heb je een erg spannend potje tot op het einde.

Er wordt ook extra nadruk gelegd op teamwerk door de manier waarop je punten kunt halen. Zo kun je als medic, zonder een schot te lossen in een ronde, alsnog de meeste punten hebben. Doordat je alleen maar medkits rondstrooit en mensen uit de dood terug haalt. Niet dat je met de medic class nutteloos bent als het op een vuurgevecht aankomt. Verre van zelfs. De medic heeft hier namelijk beschikking over een arsenaal aan haevy machine guns. Waarmee het een zoor dodelijke class is. Alleen als je een voertuig tegenkomt dan moet je hopen dat je een engineer of scout in de buurt hebt. Die dat ding even voor je opblaast nadat je hem gespot hebt.
Op deze manier heeft iedere class zijn sterke en zwakke punten waardoor het spel over het algemeen zeer gebalanceerd is. Al zal je in het begin wel flink aan de bak moeten om voldoende punten bij elkaar te sprokkelen voor de sterkere wapens en andere perks.

Helaas heeft het spel naast alle positieve punten ook nog wel een aantal vervelende bugs. Zo is de serverbrowser op dit moment een gedrocht waar je eerst kan gaan zitten wachten tot hij de hele lijst ophaalt en uitpingt voordat je ook maar iets ziet. Tevens vind er geen update van een server plaats zodra je erop klikt. Zo komt het heel vaak voor dat een server die in jouw lijst als bijvoorbeeld 28/32 staat al vol blijkt te zijn. Maar zodra je een beetje een favorieten lijst op hebt gebouwd is dit niet zo’n groot probleem meer.
Ook zijn er een aantal problemen geweest met de server stabiliteit en kan het soms voor komen dat ineens iedereen van de server disconnect. Al lijken deze problemen op dit moment verholpen te zijn. Of wordt er hard aan gewerkt om dit te verhelpen.


De singleplayer modus is aardig maar erg lineair. Het verhaal wordt nooit echt meeslepend. De characters zijn hierbij echte stereotypes die slechts één persoonlijkheidstrek hebben. De gameplay bestaat uit combat en lopen naar combat. Leuk voor erbij maar dit spel is echt voor de multiplayer gemaakt en die is gelukkig ijzersterk.

Review score van 90 van de 100

Volgende en vorige item:
ALG Battlefield: Bad Company 2 VIP Map Pack 2
ALG Login systeem

0 reacties

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees de eerste die reageert, voer je reactie hieronder in!Reageer

Je reageert nu als (uitloggen).

Over ons :: Contact :: Adverteren :: Review scores :: Privacy policy :: Disclaimer