Gamesdust
usr.mnu
zoeken

Home
Nieuws
Reviews
Previews
Columns
Walkthroughs
English
Forum

Login

Registreer

Age of Empires III: Zo snel mogelijk klaar voor de strijd

Door: Switchboy op: 2008-01-25, 13123 views

PlatformHet is niet de bedoeling van deze guide om een script te zijn, die je steeds moet opvolgen. Je moet het meer zien als een soort richtlijnen waar je je aan kan houden. En waar wel variatie op toegestaan is. Ook is het belangrijk om belangrijke verschillen tussen de verschillende volkeren te kennen en uit te buiten.

Zo hebben de Nederlanders, om wie ik dit stuk om chauvinistische redenen heen bouw, een economie die meer op goud draait dan andere beschavingen. Als leuk balans building heb je als enige volk banken die automatisch goud voor je produceren. Het nadeel is dan wel weer dat units meer goud kosten en je villagers goud in plaats van eten kosten.

Zo moet je dus zeker in het begin je al storten op goud, hout en eten. Terwijl andere volken zich vol op eten en hout kunnen storten en het goud tijdelijk links kunnen laten liggen. Er zit hier echter wel een leuke voordeeltje. Omdat je je eten niet hoeft te besteden aan het kopen van villagers, kun je het sparen voor age II. Het nadeel is weer dat je minder eten verzamelaars hebt. Omdat je ook goud moet verzamelen.

Dus hoe begin je het spel met de Nederlanders?

In het begin van een normale match heb je een Explorer, Envoy en een handje vol villagers. Laat je villagers je gratis resources verzamelen. Stuur je Envoy op verkenning. (tip: gebruik shift om hem naar meerdere plekken achter elkaar te laten lopen) . Tegen de tijd dat je villagers klaar zijn, geef je ze een nieuwe opdracht. Je laat ze allemaal goud verzamelen. Eentje laat je een huis bouwen. Als het goed is heb je daar nu net genoeg hout voor. Maak zoveel mogelijk villagers. Als het huis klaar is laat je hem eten verzamelen, door jagen. Dit doe je ook met alle nieuwe villagers. Natuurlijk gebruik je hier de rallypoint voor.

Als je een stuk of 6~7 villagers op eten hebt. Haal je alle villagers op 3 na van goud af en die stuur je naar hout. Ga ondertussen door met het alleen maar maken van villagers. Drie villagers op gold is namelijk precies genoeg om weer 100 goud te hebben in de tijd dat 1 villager gemaakt wordt. Je kan hier dus voor nu een constante stroom villagers mee garanderen. De nieuwe villagers laat je nog steeds eten verzamelen. Hiermee ga je door tot je er 12 op hebt zitten.

Ondertussen heb je al je eerste shipment klaar. Laat hiervoor gratis villagers komen. Die zet je nu op hout. Samen met die nieuwe villagers, die je blijft maken als je al 12 villagers op eten hebt. Let nu op je eten. Zodra je 800 hebt ga je naar de volgende age. Laat de houtkratten komen. Die heb je namelijk zo nodig. Ondertussen heb je genoeg hout voor een markt. Bouw deze. En voor de upgrades ervan uit.

Natuurlijk ben je al de hele tijd bezig geweest met het micromanagen van je villagers. Dit is belangrijk bij het jagen. Omdat ze niet automatisch naar een volgende kudde gaan. Moet je ze dus daar dus op het juiste moment de opdracht voor geven. Probeer gewoon nooit toe te staan dat je "idle" villagers hebt.

In de nieuwe age aangekomen, laat je een hout villager het gratis hout samen rapen. Stuur met een shipment meteen weer gratis villagers. En natuurlijk meteen weer villagers maken na het agen. Als het gratis hout weer op is laat je de villager twee barakken vlak naast elkaar bouwen. (natuurlijk doe je dit met shift! -hiermee kan je units verschillende taken na elkaar opdragen)

Nu sta je voor een belangrijke keuze, namelijk ga je rushen of niet. Als je tot het eerste besluit laat dan gratis cavalerie komen, bouw zelf wat pikemen en ga achter de villagers van de tegenstander aan.
Doordat het nog vroeg in het spel is. Zo rond de achtste minuut. Is je vijand, net als jij, aan het jagen en aan het hakken. En door tactisch z'n villagers zo vroeg uit te schakelen. Breng je z'n economie een pijnlijk klap toe. Want in deze eerste golf van jou heeft jou economie nog doorgedraaid. Als je tenminste dit een beetje in de gaten hebt gehouden. Je hebt ondertussen genoeg hout voor eigen stallen en een artilleriewerkplaats.

Je bent ook doorgegaan met het maken van villagers en hebt ongeveer een 12/12/12 opstelling eten/hout/goud. Het is nu tijd om het grote voordeel van Nederlanders aan te gaan spreken. Verdeel de villagers van goud langzaam over de andere twee resources. Nadat ze een bank hebben gebouwd. Dus je bouwt een bank en stuurt hem door naar bijvoorbeeld hout. Hierdoor hou je 6 mijnwerkers over en heb je 6 banken. (Met de bankkaarten erbij uiteraard.) Vanaf hier kan je je economie op je behoeften afstellen.

Bouw een tweede aanvalsgolf. Zorg voor grenadiers in deze golf. En ga gewoon meteen voor hun towncenter. Dit doe je terwijl je de vorige alinea aan het uitvoeren bent. Beetje multitasken dus! Je zal merken dat je redelijk makkelijk hun basis binnenvalt. Dit komt omdat je hun economie op een vroeg tijdstip hebt gebroken.

Als het towncenter kapot is. (bestook hem met grenadiers en laat de rest de grenadiers beschermen.) Ga je op dezelfde manier voor andere unit producerende gebouwen. Nu hoef je alleen nog maar de overgave te accepteren of alle units over de kling te jagen en je bent klaar. En dit terwijl je pas in age 2 zit.

Let op een rush kan mislukken, omdat bijvoorbeeld de eerste aanvalsgolf afgeslagen is. Pas op zo'n moment op voor een counter aanval. Als die niet komt of je slaat hem af. Zal het spel een stukje langer duren. Voer in dit geval wel de bovenstaande alinea's uit. Op het towncenter aanvallen na. Daar ben je nu hoogstwaarschijnlijk niet sterk genoeg voor. Spendeer je resources nu aan agen en onderzoek. Als het verdedigen van villagers bij het jagen te veel gaat kosten. Zorg dan voor farms. Deze zijn vele malen makkelijker te verdedigen. Waardoor je niet steeds nutteloos villagers hoeft aan te vullen.

Probeer overwicht op de map te krijgen. Gebruik je fortress en torens om het midden te nemen en je vijand in een hoek te dwingen. Als je vijand een fortress heeft, haal je deze neer met artillerie die je beschermt met andere units. Zorg altijd voor een goede mix van ranged, mounted en hand to hand.

Probeer ook zoveel mogelijk de vijandelijke units met de juiste units te counteren. Dit is lastig in een eerste aanvalsgolf. Die moet gewoon goed uitgebalanceerd zijn. Maar denk vooral aan versterkingen die je stuurt. Als ze bijvoorbeeld veel mounted hand te hand hebben. Zijn Pikemen de perfecte keus.

Voor een uitgebreide lijst met units en hun counter units zal ik binnenkort een lijst online zetten.
De beste manier om uiteindelijk een basis binnen te vallen is. Door artillerie van een afstand de schietende gebouwen neer te laten halen. Terwijl de rest je artillerie verdedigd. Zijn deze schietende gebouwen eenmaal neer. Dan moet je overschakelen op producerende gebouwen.
In dit stadia hou je ook villager razzia's met je cavalerie. Waardoor ze zich niet stiekem kunnen herbouwen. Nu heb je zo ongeveer wel gewonnen.

Trading posts
Neem deze punten later in het spel en upgrade de route zodat je resources kan krijgen hiervan. Verspil hier in het begin <15 minuten echter geen resources aan. Deze zijn te belangrijk voor andere zaken.

Tressures
Als je tijdens het wachten in het begin de tijd hebt. Ga dan even op schattenjacht. Ga eerst voor de makkelijke. En daarna voor de wolvenschatten. Schiet een wolf dood met aimed shot. Loop weg. En kom later terug voor de volgende wolf met aimed shot. Je explorer kan twee wolven tegelijk wel aan. Laat je niet teveel afleiden door die schattenjacht. Het is leuk om even de tijd te doden. Maar hou wel je economie scherp in de gaten.

Factory
Als je deze kaart hebt laat hem dan vooral komen. En zet hem op gratis resources. Zorg er wel voor dat dit een andere is dan je trading posts. Op die manier heb je sowieso al een boel goud door banken. En nog een eten en hout boost door de Factory en de trading posts. Waardoor je nog sneller units kan pompen.

Het gebruik van dubbelklik
Wist je dat als je vlak naast elkaar een aantal barakken, stallen of Artillerie Smederijen maakt. Je deze kunt dubbelklikken en je dan alle dezelfde gebouwen selecteert die in je beeld zijn. Als je nu een unit bouwt zal dit in alle gebouwen gemaakt worden. Je kan op deze manier heel snel een groot leger bouwen.

Villagers
Blijf gewoon op een constante snelheid villagers maken totdat je aan de cap zit van 50. Het klinkt misschien duur. Maar vergeet niet dat villagers dat gewoon dubbel en dwars terugverdienen. Hoe meer resources je binnenhaalt, hoe meer units/upgrades je kan maken.

Aanpassen
Wees niet bang om villagers andere opdrachten te geven. Als je merkt dat je van een resource meer binnenhaalt dan uitgeeft heb je een overschot. Het is dan gewoon slim om villagers te verplaatsen naar een andere resource waar je een tekort aan hebt. Dit is gewoon veel beter dan de market gebruiken. Omdat je daar teveel verliest.

Minimanagen
Het is belangrijk om goed bezig te zijn met je economie. Dit betekend, zeker in het begin, dat je villagers veel opdrachten moet geven. Zorg gewoon dat ze altijd wat te doen hebben. Aan een idle villager heb je helemaal niks. Maar hou het niet bij alleen de economie. Je moet ook je oorlog minimanagen. Als je namelijk je leger alleen maar op de vijand afstuurt, zonder verdere sturing, zullen ze vrijwel zeker in de pan gehakt worden. Je moet zorgen dat je de juiste units tegenover elkaar zet. Dat je je zwakke artillerie beschermt tegen snelle hand to hand aanvallen. Dit is gewoon een kwestie van veel doen. Dan voel je vanzelf aan wat sterk tegen wat is. En wanneer je waar moet kijken. Na een tijdje gaat het allemaal vanzelf en zonder nadenken.

Natives
Voor sommige volken geven de units die hier gemaakt kunnen worden een goede aanvulling op hun normale arsenaal. De natives zijn ook handig om al snel in het spel een staand leger te hebben. Hier zijn dan ook verschillende rushes op gebaseerd.

Volgende en vorige item:
ALG Nieuwe layout
PC EA komt met gratis Battlefield

0 reacties

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees de eerste die reageert, voer je reactie hieronder in!Reageer

Je reageert nu als (uitloggen).

Over ons :: Contact :: Adverteren :: Review scores :: Privacy policy :: Disclaimer